Idén kilencedik alkalommal rendezték meg a parodontológus szakma minden kétséget kizáróan legmonumentálisabb konferenciáját, az Europeriot. Az eseménynek ezúttal a korábbi európai kultúrfőváros, Rembrandt van Rijn művészi kiteljesedésének központja, Amszterdam adott otthont.

A konferencia lebonyolítása magas színvonalon történt. Az óriási helyszínen egy idősávban több különböző előadás is zajlott, volt, hogy egyszerre öt terem témáiból választhattak az érdeklődők. A Rai Amsterdam rendezvényközpont óriási tereit a sok egyenhátizsákos fogorvos, narancssárga pólós segítő és kérdésekre mindig nyitott fogászati anyagkereskedő mellett a tudásszomj és a baráti közösség összekovácsoló ereje töltötte meg. Ha lehet ilyet mondani, az Europerio9 egyszerre volt egy grandiózus konferencia és egy könnyed informális míting, a szó legjobb értelmében. Nota bene, nem mehetünk el szó nélkül amellett a népegészségügyinek is értelmezhető üzenet mellett, hogy a szokásos teasütemény-pogácsa helyett a szervezők friss, érett almákkal kínálták a résztvevőket, aminél talàn kevés dolog jelzi jobban az Europerio9 progresszív szemléletet. Az egészséges száj az egészséges ínynél kezdődik.

Összesen 111 országból 10.312 résztvevő érkezett, az Europerio ezzel története során először lépte át az ötszámjegyű résztvevői számot. A programok között olyan témák szerepeltek, mint a periimplantitis és annak megelőzése, a három dimenziós rekonstrukciós sebészet vagy az antibiotikumhasználat szükségessége. Az érdeklődők láthattak élőműtétet Giovanni Zucchellitől és Martina Stefaninitől, de betekintést nyerhettek például a parodontológiai “rémálom”-esetek kezelési módjaiba is. A konferencián bemutatták a parodontális betegségek legújabb osztályozási rendszerét is.

A magyar delegáció 84 fővel képviseltette magát, ami igen tisztesnek mondható, de talán még ennél is nagyobb büszkeség, hogy 34 tudományos poszter érkezett hazánkból. Három magyar fogorvoskolléga, Pilihaci Bella, Vályi Péter és Orbán Kristóf arra is lehetőséget kapott, hogy kutatásaikat rövid vitaeseményen is bemutathassák. A poszterek mellett három magyar előadót is ünnepelhettünk Urbán István, Molnár Bálint és Nagy Pál  személyében. Ezúton is gratulálunk nekik, hogy a hazai modern szemléletű fogászat hírét európai porondra vitték.

Azok a külföldi kollégák pedig, akik kíváncsiak voltak a Magyar Parodontológiai Társaság munkájára, Michailovits Georgina bemutatóelőadásán és a külön erre a célre felállított magyar standon keresztül információt kaphattak a Társaság égisze alatt zajló szakmai összejövetelekről és konferenciákról.

Bár a jövő még a múltnál is bizonytalanabb, ahogy azt George Perkins Marsh mondta, az már biztosnak látszik, hogy három év múlva, 2021-ben az Europerio10-en Koppenhágában gyűlik össze a szakma krémje. Reméljük, hogy a még több magyar vonatkozású hír mellett a jubileumi, tizedik Europerion is nagylétszámú résztvevővel képviseltethetjük országunkat.

(a Magyar Parodontológiai Társaság nevében dr. Drajkó Zsombor)