Az Oral Health and Pregnancy (Szájüregi Egészség és Terhesség) projekt, amely az European Federation of Periodontology (EFP) és az Oral-B együttműködéséből született, célul tűzte ki, hogy elősegítse a nők egészséges szájállapotát terhességben és irányelveket nyújtson a pácienseknek és az egészségügy professzionális szereplőinek egyaránt.

Az egészséges szájmiliő fontosságát terhesség alatt nem lehet alábecsülni. Tudományos vizsgálatok összefüggést tártak fel az ínybetegségek és a terhesség kimenetele között, azaz a koraszülés, alacsony testsúly és pre-eclampsia vonatkozásában. 

Az Oral Health and Pregnancy projekt létrehozott egy portált, amely a legutóbbi tudományos eredmények alapján számos jó tanáccsal szolgál azokat a lépéseket illetően, hogy milyen módon biztosítható terhességben a száj egészséges állapota. A portál írott, grafikus és videó anyagot szolgáltat három fő területről:

  • A nők szájegészségének fontossága terhességben
  • A fogágybetegség és a terhesség kapcsolata
  • A fogágybetegség megelőzése és kezelése terhességben

Az Oral Health and Pregnancy portál központi feladata, hogy a terhes nők orális egészségével kapcsolatos fontos irányelveket nyújtson fogorvosok, szájhigiénikus és más egészségügyi személyzetnek, valamint a nőknek maguknak. Ezeket az irányelveket a parodontológia világszerte elismert legkiválóbb kutatói fogalmazták meg és ezek számos legújabb tudományos kutatási eredményen nyugszanak. 

Ez a projekt szintén segítséget ad mind a harminc nemzeti prodontológiai társaságnak, hogy megszervezzék és elindítsák saját nemzeti kampányukat az „ Oral Heath and Pregnancy” (Szájüregi Egészség és Terhesség) címen, akár hasonló portálon, akár szórólapok vagy egyéb publikációk révén, azzal a céllal hogy az irányelveket népszerűsítik.

Ez a csomag lehetővé teszi, hogy egész Európában az irányelvekben foglalt legfontosabb információk eljussanak az egészségügy minden professzionális szereplőjéhez és minden asszonyhoz a saját anyanyelvükön, hogy ez adaptálható legyen a helyi sajátosságokhoz.

oralhealthandpregnancy.efp.org