Mit jelent az, hogy fogágy?


A fogágy mindazon szövetek együttese, amelyek a fogakat stabilan a helyükön rögzítik.
Ide tartozik: az íny, a fogakat a csonthoz rögzítő kollagén rostok, a foggyökér cementrétege (amelybe a rostok beágyazódnak) és a fogat körülvevő csont.
Ha a fogágy gyulladása előrehaladott, az előbb említett szövetek mindegyike érintetté válik.fogágybetegségről azért érdemes tudni, mert viszonylag kevés tünet jelentkezése mellett is a fogak elvesztéséhez vezet.

 

Hogyan ismerhető fel a fogágybetegség?

A fogágy része az íny, amelyet - mint a fogágy külső felszínét - először támadják meg a lepedékben elszaporodó baktériumok. Emiatt a a fogágybetegség első és leggyakoribb jele a fogínygyulladás. Mint minden gyulladást, ezt is az érintett terület vörös elszíneződése, duzzanata jelzi, amit fogmosáskor, vagy akár étkezéskor ínyvérzés kísérhet. A fogínyvérzés mellett jellemző tünet még a kellemetlen szájszag is.

 

Mi okozza a fogágybetegséget?

Ha nem megfelelően tisztítjuk a fogakat, különös tekintettel az íny felé eső területeket, akkor az íny és a fog közötti sekély résben a kórokozók tartósan megtelepednek és elszaporodnak. Ennek következtében ínygyulladás alakul ki, majd az arra fogékonyaknál a gyulladás a mélyebben fekvő, íny alatt elhelyezkedő szövetekre is ráterjed. Ez a gyulladás károsítja a kollagénrostokat, és a csont felszívódásához vezet. A csont felszívódása következtében a foggyökér és az íny között ún. tasak alakulhat ki, amelyet a fogorvos speciális szondával (tompa végű vizsgálóeszköz) diagnosztizál. A kialakult tasak tele van baktériumokkal, melyek visszafordíthatatlanul elpusztítják a fogat tartó szöveteket.

 

Hogyan előzhető meg a fogágybetegség?

Alaposan tisztítsa fogait és (ha vannak) fogpótlásait is! Ne feledkezzen meg a fogközök tisztításáról sem! A fogágy legfőbb ellensége a lepedék!
Rendszeresen távolíttassa el a fogkövet! Mivel fogkőeltávolításra kizárólag fogorvosi rendelőben kerülhet sor, fogorvosa, dentálhigiénikusa egyúttal ellenőrzi a fogak, az íny, a fogágy állapotát, tehát a beavatkozás szűrővizsgálatot is jelent! Ne dohányozzon!

Hová fordulhat, ha felmerül Önben hogy fogágybeteg?

 Keresse fel fogorvosát, ha ő szükségesnek találja, akkor specialistához irányítja, aki megkezdi a szükséges kezelést és megadja a felvilágosítást az állapotával kapcsolatban. Az alább megtekinthető "A Parodontitis Hangja" című rövid film a Brit Parodontológiai Társaság megbízásából készült és páciensek szemszögéből mutatja be a fogágybetegséget.