Terhesség során a megemelkedett  hormonszint hatással lehet arra, hogyan reagál a szervezet  a dentális  plakk jelenlétre a szájban. Ez ínyduzzanatot és ínyvérzést okozhat (ínygyulladás), és elősegítheti egy sokkal komolyabb ínybetegség, a fogágybetegség súlyosbodását. 

Összefüggést mutattak ki a fogágybetegség és terhességi komplikációk között – Egy elhanyagolt fogazatú, ínygyulladásban szenvedő terhes nőben  lényegesen nagyobb a rizikója annak, hogy pre-eclapmsia fejlődjön ki, koraszülés következzen be, vagy  egy alacsonytestsúlyú csecsemőnek  adjanak éltet. 

Igazolt, hogy speciális egyéni szájhigiéniás gyakorlatok és professzionális  parodontális kezelés biztonságos akkor is, ha ezt  terhes nőn végzik. mely  hatékonyan csökkenti az ínygyulladást és lehetővé teszi a parodontium egészséges állapotának megőrzését terhesség alatt.

A tudomány mai álláspontja szerint a parodontális  kezelés sokkal hatékonyabb a szülési komplikációk megelőzésében, akkor  ha azt még  a fogantatás előtt elvégzik. 

A következő ajánlásokat elismert parodontológus specialisták állították össze terhes anyák vagy olyanok számára, akik gyermeket kívánnak vállalni.

 

Fordította és összeállította: Dr. Gera István

 

Terhesség során a megemelkedett  hormonszint befolyásolhatja, hogy a szervezet hogyan reagál a szájban a dentális  plakk jelenlétére, amely ínyduzzanatot és ínyvérzést okozhat (ínygyulladás), és egyben elősegítheti    egy sokkal komolyabb  ínybetegség, a fogágybetegség súlyosbodását.  Ma már az ínybetegségek és a terhességi komplikációk közötti kapcsolat tudományosan igazolt.  Terhességben az egészséges fogazat és íny megőrzése nagyon fontos, mind a terhes anya, mind pedig a fejlődő magzat számára.

Ismerje a tüneteket:

Ellenőrizze a betegség nyilvánvaló tüneteit a szájban. Különösen legyen figyelemmel a gyulladás jeleire az ínyben és a vérző ínyre.  Azonban figyelnie kell más egyéb jelekre és tünetekre is – ilyen a rágáskor fellépő fájdalom, a rossz lehelet (halitosis), az íny visszahúzódása és a mozgó fogak. Ha ezekből egy vagy több tünetet észlel, forduljon fogorvoshoz vagy a fogászati team más tagjához.

Ínyelváltozások:

Ínygyulladás nagyon gyakran előfordul terhesség alatt, de ez nem ok pánikra. Megfelelő megelőző intézkedésekkel ez a gyulladás csak átmeneti és szülés után az íny állapota normalizálódik. Azonban, ha azt veszi észre, hogy az ínye duzzadt, akkor azonnal fogorvoshoz vagy a dentális team más tagjához kell fordulnia a szakszerű  diagnózis felállítása céljából.

Prevenció:

Ha nem észleli a betegség egyetlen tünetét sem, akkor is meg kell  tennie  mindent annak érdekében, hogy megelőzze  a későbbi problémákat azzal, hogy gondot fordít fogai és ínye egészségére. Kérje ki fogorvosa, vagy egy szájhigiénikus tanácsát arról, hogy melyik a legjobb célravezető út.  Kérje el a szakemberektől különböző szájhigiéniás technikák és eszközök leírását, amelyeket a terhesség során használnia kéne. Általános szabály, hogy naponta kétszer mosson fogat kézi vagy gépi fogkefével, lehetőleg használjon antibakteriális fogkrémet és rendszeresen használjon fogselymet vagy fogköztisztító kefét.

Fogágybetegség:

Amennyiben önnél fogágybetegséget (gingivitis vagy parodontitis) diagnosztizáltak, ezt terhesség alatt is biztonságosan lehet kezelni. A kezelés elmaradásának a rizikója sokkal nagyobb, mint a kezelés során esetleg fellépő kisebb traumák. Amennyiken észreveszi, hogy az ínye gyulladt vagy vérzik, vagy az ínye visszahúzódott, azonnal forduljon fogorvoshoz vagy szájhigiénikushoz. A kezelésre legmegfelelőbb idő a második és harmadik trimeszter. Azonban legoptimálisabb, ha fogait még a fogantatás előtt kezelik.

Parodontális kezelés:

Tudományosan igazolt, hogy a parodontális kezelések hatékonyan javítanak a terhes nők ínyállapotán és a kezelés  nem jelent általános egészségi kockázatot.  A parodontális kezelést (depurálás és gyökérsimítás) legcélszerűbb a fogantatás előtt vagy a második és harmadik trimeszterben elvégezni. Parodontális kezelésre az első trimeszterben ne kerüljön sor.

Röntgenvizsgálatok és érzéstelenítés:

A második trimesztertől kezdve fogászati röntgen vizsgálat biztonsággal elvégezhető és nincs rizikója helyi érzéstelenítő adásának sem, sem az anya, sem a fejlődő magzat számára.

Fájdalomcsillapítók és antibiotikumok:

Általánosságban a szokásos fájdalomcsillapítók vagy antibiotikumok alkalmazása terhességben is biztonságos, de azért midig konzultáljuk a nőgyógyász orvossal. Azonban a tetracyclin adása  szigorúan kerülendő.

Az egészséges parodontium és terhességi komplikációk:

Amennyiben ön terhes vagy gyermeket szeretne vállalni, tudnia kell arról, hogy összefüggés lehet az orális  egészségi állapot – (azaz parodontális státus)  és a lehetséges terhességi komplikációk előfordulása között. Ha parodontális kezelésre lenne szükség, ezt még a terhesség előtt el kell végezni, vagy ha ez nem történt meg, akkor csak a második trimeszterben. A fogágybetegségnek és a terhességi komplikációknak több közös  rizikó tényezője  ismert, ezek közül a legfontosabb  a dohányzás. Tudnunk kell, hogy milyen fontos az egészséges életvitel kialakítása.

Különös jelentősége van annak, hogy egyre nagyobb figyelmet fordítsunk a terhes nők szájhigiéniájára, kiváltképpen manapság, amikor Európa demográfiai hullámvölgybe került, és még az iparilag fejlett országokban is 5-10% a koraszülések aránya. A Magyar Parodontológiai Társaság örömmel csatlakozott az European Federation of Periodontology felhívásához, amely a 2018. évet az ’Oral Health of Pregnant Women’ azaz a Terhes nők orális egészsége évének hirdette meg.

A kampány célja, hogy a legújabb tudományos eredmények alapján irányelveket fogalmazzunk meg általános fogorvosok számára, valamint a fiatal nők és kiváltképpen a terhes anyák szájegészségügyi ismereteit fejlesszük és ennek köszönhetően egyre inkább  a primér prevenció irányába mozduljon el szemléletünk a fogászatban.

Ezért melegen ajánlom az olvasók számára a Magyar Fogorvos elkövetkező számaiban megjelenő, a terhes nők orális állapotával foglalkozó kimerítő, áttekintő közleményeket, amelyet a világ legkiválóbb parodontológusai írtak.

 

                        Dr. Windisch Péter                                                                                Dr. Gera István

 

 Magyar Parodontológiai Társaság Elnöke                                               Magyar Parodontológiai Társaság titkára