Különös jelentősége van annak, hogy egyre nagyobb figyelmet fordítsunk a terhes nők szájhigiéniájára, kiváltképpen manapság, amikor Európa demográfiai hullámvölgybe került és még az iparilag fejlett országokban is 5-10% a koraszülések aránya. A Magyar Parodontológiai Társaság örömmel csatlakozott az European Federation of Periodontology felhívásához, amely a 2018. évet az "Oral Health of Pregnant Women", azaz a Terhes Nők Orális Egészsége évének hirdette meg.

A kampány célja, hogy a legújabb tudományos eredmények alapján irányelveket fogalmazzunk meg általános fogorvosok számára, valamint a fiatal nők és kiváltképpen a terhes anyák szájegészségügyi ismereteit fejlesszük és ennek köszönhetően egyre inkább a primer prevenció irányába mozduljon el szemléletünk a fogászatban.

 

Ezért melegen ajánlom az olvasók számára a Magyar Fogorvos elkövetkező számaiban megjelenő, a terhes nők oralis állapotával foglalkozó kimerítő, áttekintő közleményeket, amelyet a világ legkiválóbb parodontológusai írtak.

 

Dr. Windisch Péter

 

Magyar Parodontológiai Társaság Elnöke