A Perio&Cardio Project az Európai Parodontológiai Szövetség (EFP) és a Szív Világszövetség (WHF) közös kezdeményezése, mely a parodontalis és kardiovaszkuláris betegségek közötti összefüggésekre igyekszik felhívni a figyelmet annak érdekében, hogy mindkét betegség ellen sikeresen küzdhessünk.

perio cardio
A parodontalis és a kardiovaszkuláris betegségek hasonlóak abból a szempontból, hogy gyakori, nagy tömegeket érintő, krónikus, nem fertőző betegségek, melyek előfordulása az életkorral nő. Tudományos bizonyítékok sora igazolta az összefüggést a két betegség között. A parodontitis növeli a szívinfarktus, a szívelégtelenség és a stroke kialakulásának kockázatát.
Az olyan életmóddal kapcsolatos tényezők, mint a dohányzás, stressz, kóros elhízás, cukorbetegség és egészségtelen táplálkozás mindkét betegség súlyosbodását okozhatják. Kiemelkedően fontos mind a parodontitis, mind a kardiovaszkuláris betegségek korai diagnózisa és prevenciója, valamint a fogorvos és a belgyógyász együttműködésén alapuló kezelése.
A Perio&Cardio Project útmutatói részletesen feltárják a két betegség közötti kapcsolatot, valamint a fogorvosok, általános orvosok, gyógyszerészek és a páciensek együttműködésének lépéseit.
Olyan infografikákból, videókból és a tudományos hátteret bemutató, lényegretörő beszámolókból áll, melyek az EFP és a WHF által 2019. februárjában, Madridban közösen megrendezett Perio-Cardio Workshop eredményein alapulnak. A workshopon született és az EFP folyóiratában, a Journal of Clinical Periodontology-ban publikált tudományos közlemények eredményeit felhasználva, szakértő csapat hozta létre a Project szöveges, grafikai és videós tartalmait a Dentaid által biztosított forrás segítségével.
A Perio&Cardio Project anyagaiért felelős tudományos szakértők: Filippo Graziani, Paula Matasanz, Hady Haririan és Henrik Dommisch

A Projekt anyagai:

Animációk

Tudományos konszenzus riport

Ajánlások a fogorvosi team számára

Ajánlások általános orvosok és gyógyszerészek számára

Ajánlások pácienseknek

Infografika: a parodontitisben szenvedőknél nagyobb eséllyel alakulnak ki kardiovaszkuláris betegségek

Infografika: a kardiovaszkuláris betegségek rizikótényezői