Az Egészséges Íny Napja (korábbi nevén a Parodontológia Napja) egy nemzetközi figyelemfelhívó nap, mely május 12-én kerül megrendezésre az European Federation of Periodontology (EFP) kezdeményezésére és a 29 nemzeti tagtársaság szervezésében.

Célja, hogy felhívja a szélesebb nyilvánosság figyelmét az íny- és fogágybetegségek veszélyére és más betegségekkel való kapcsolatára, ezen keresztül pedig az íny egészségének jelentőségére.

„Közösen a fogágybetegség megelőzéséért” a 2017-es Egészséges Íny Napja szlogenje, mely jól illeszkedik az European Federation of Periodontology általános stratégiájába, melynek aktuális jelszava az „Egészséges fogágy egy jobb életért”.

A közös cselekvés a fogágybetegség megelőzéséért a kezelésről szól: a teljes fogászati team – általános fogorvos, parodontológus, egyéb specialisták, dentalhigiénikusok, asszisztensek és mindenki más – együttműködése révén a lehető leghatékonyabb és legjobb egészségügyi szolgáltatást nyújtani a pácienseknek.

A közös cselekvés a fogágybetegség megelőzéséért a prevencióról szól: olyan komplex információkkal ellátni a lakosságot, melyekből megismerhetik a helyes szájápolás módszereit és azt, hogy milyen módon előzhetik meg a fogágybetegséget, ami nagyban hozzájárulhat más kapcsolódó betegségek kezeléséhez is.

A közös cselekvés a fogágybetegség megelőzéséért a figyelemfelhívásról szól: az ínygyulladás és a fogágybetegség megismertetése a szélesebb közönséggel, valamint hogy ezek hogyan befolyásolják olyan általános betegségek súlyosságát, mint például a cukorbetegség, vagy a szív- és érrendszeri betegségek.

Az Egészséges Íny Napja 2017 rendezvény már a negyedik az EFP által támogatott és a nemzeti tagtársaságok által szervezett évenkénti figyelemfelhívó kampányok közül.

A tavalyi rendezvény, melynek szlogenje az „Egészséges ínnyel egy jobb életért” volt, nagy sikert aratott. Mintegy 21 nemzeti tagtársaság szervezett nagyszabású közösségi figyelemfelhívó kampányt és szűrővizsgálatot, illetve jelentős média megjelenést értek el.

Az idei kampány részeként az EFP arra biztatja az egészségügyi szakembereket, hogy aláírásukkal támogassák az EFP Kiáltvány: Parodontalis és Általános Egészség című kiadványt, mely a megelőzés, a korai felismerés és a hatékony kezelés jelentőségét hangsúlyozza.

A Magyar Parodontológiai Társaság a kampány részeként szintén számos eseménnyel készül. A részletekért kövessen minket a Facebookon.