Az EFP a Cukorbetegség Világnapján indítja el Perio&Diabetes nevű projektjét

Az EFP november 14-ét, a Cukorbetegség Világnapját választotta a fogágybetegségek és a diabetes kapcsolatával foglalkozó új kampányának indulásához. A Perio&Diabetes projekt - melynek létrejöttét a Sunstar támogatta – irányelveket és információs anyagokat nyújt fogorvosoknak, egyéb orvosoknak, kutatóknak, politikai döntéshozóknak, pácienseknek és a médiának. További információ.

 

 

 

 

A Perio Workshop 2018 a csontregenerációval foglalkozik

Az idei Perio Workshopon, a spanyolországi La Granja de San Ildefonsoban 75 szakember gyűlik össze november 11-14 között egy négy napos találkozóra. Az EFP az Osteology Fuondation-nel közösen szervezi a Perio Workshopot, mely idén a csontregeneráció biológiai alapjaival, a csontregenerációs technológiákkal, az extrakciós sebek és az alveolaris gerincdefektusok kezelésére alkalmazott kezelések hatékonyságával foglalkozik. További információ.

 

 

 

 

 

Csoportos kedvezmény a Perio Master Clinic 2019-re

A Perio Master Clinic 2019. márciusában első alkalommal kerül megrendezésre Európán kívül (Hong Kongban) és az EFP most csoportos kedvezményt kínál a rendezvényre regisztrálóknak. A peri-implantitis következtében kialakuló kemény- és lágyszöveti elváltozások kezelésével és prevenciójával foglalkozó Perio Master Clinic előadói és szekcióelnökei a téma vezető nemzetközi szakértői közül kerülnek ki. További információ.

 

 

 

 

A Perio Insight új száma a lézer terápiával és az új klasszifikációs rendszerrel foglalkozik

Az EFP magazinja, a Perio Insight aktuális száma a lézerek parodontalis és peri-implantaris terápiában való felhasználásáról közöl alapos elemzést. Az Ayala Stabholz által írt cikk a parodontológiai gyakorlatban használt lézerek különböző típusait és a felhasználási módok fejlődését járja körül. A 2018. őszi kiadás ezen kívül a parodontalis betegségek és állapotok új klasszifikációs rendszerével kapcsolatban számos európai parodontológus szakember reakcióját bemutató cikket is tartalmaz. További információ.

 

 

 

 

 

 

Az EFP végrehajtó bizottsága megegyezett a főbb intézkedésekről

Az EFP végrehajtó bizottsága 2018 október 18-20 között Görögországban tanácskozott és megállapodott az EFP jövőjét érintő főbb intézkedésekről, melyeket a 2019. márciusában esedékes közgyűlésen terjeszt majd elő. Ezek között szerepel az Európán kívüli országok parodontológiai társaságainak csatlakozása a Szövetséghez az újonnan létrehozott Nemzetközi Társult Tag státusz révén, illetve a Grúz Parodontológiai Társaság társult tagként történő csatlakozása. A bizottság ezen kívül jóváhagyta a parodontalis betegségek új klasszifikációs rendszeréhez kapcsolódó „eszközrendszer” kidolgozását, melyet a következő hónapokban állítanak össze és 2019. márciusában Bernben, az EFP közgyűlésén mutatnak majd be. További információ.

 

Egyéb hírek

Az EFP a Perio Master Clinic-et népszerűsítette az AAP találkozóján

Az EFP Linkedin oldalának már 20.000 követője van

Az EFP a Mosoly Világnapjára emlékeztet

Az ACTA kutatója díjat nyert a JCP-ben közölt cikkével

A Cseh Parodontológiai Társaság a csontregenerációval foglalkozik

Az Ír Parodontológiai Társaság új vezetősége

Az Olasz Parodontológiai Társaság kongresszusának témája: restauratív eljárások

A Román Parodontológiai Társaság konferenciája a komplex terápiával foglalkozik

A hónap videoja: Perio&Diabetes

A parodontalis betegségek és a diebetes közti kapcsolat kulcsfontosságú kérdéseit és a prevencióval, kezeléssel és életmóddal kapcsolatos tudnivalókat foglalja össze ez az animációs videó, melyet a Sunstar támogatásával megvalósult Perio&Diabetes projekt részeként ebben a hónapban jelentetett meg az EFP. További információ.

 

 

Az EFP klinikusoknak és kutatóknak szóló rendezvényei

Az EFP számos eseményt és projektet készít elő a „parodontalis egészség egy jobb életért” stratégia mentén. Az elsődleges az EFP és az AAP által közösen elfogadott, a parodontalis és periimplantaris betegségeket osztályozó klasszifikációs rendszer megismertetése és terjesztése. Ezen kívül a parodontalis betegségek és a diabetes kapcsolatával foglalkozó kampány, a csontregenerációval foglalkozó Perio Workshop és a jövőre Hong Kongban tartandó Perio Master Clinic is szerepel a kiemelt események között. További információ itt érhető el.

A legjobb specialisták szerepelnek a hongkongi Perio Master Clinic előadói között

A 2019. márciusában, Hong Kongban tartandó Perio Master Clinic fő témája a kemény- és lágyszöveti defektusok prevenciója és terápiája lesz, a magas színvonalat pedig a világ számos pontjáról érkező vezető klinikusok biztosítják majd. A rendezvényt az EFP a Hong Kongi Parodontológiai és Implantológiai Társasággal közösen szervezi. Ez lesz az első EFP Perio Master Clinic, melyet Európán kívül rendeznek meg, ezzel is reflektálva az EFP egyre növekvő globális szerepvállalására. További információ itt érhető el.

 

 

 

 

 

 

 

Az EFP Európán kívüli tagok befogadását tervezi

Az EFP globális növekedésének egyik hozadéka, hogy Európán kívüli országok nemzeti parodontológiai társaságai is kifejezték csatlakozási szándékukat a szervezethez, melyre az újonnan meghirdetett „nemzetközi társult tag” státusz biztosít lehetőséget. Többek között Ausztrália, Brazília, Japán, Mexikó és Taiwan társaságai is érdeklődnek a csatlakozás lehetőségéről. További információ itt érhető el.

 

 

 

 

Új Klasszifikáció: a BSP webináriumai

A Brit Parodontológiai Társaság (BSP) webinárium-sorozatot indított a parodontalis és periimplantaris betegségek új klasszifikációs rendszerével kapcsolatban. Az első webkonferenciát a parodontalis egészségről és az ínybetegségekről Iain Chapple Professzor (az EFP főtitkára) tartotta szeptember 25-én. A következő előadássorozat novemberben a parodontitist (Ian Needleman professzor), decemberben a parodontiumot érintő szisztémás betegségeket és állapotokat (Francis Hughes professzor), januárban pedig a peri-implantaris betegségeket és állapotokat (Nikos Donos professzor) fogja tárgyalni. További információ itt érhető el.

 

 

 

 

 

 

Egyéb hírek

Az EFP Facebook oldalának már több, mint 12.000 követője van

Az EFP a Szív Világnapján a parodontitis és a kardiovaszkuláris betegségek kapcsolatára emlékeztet

Az L-PRF volt a leuveni kongresszus témája

A hónap videoja: Perio Video

Az EFP honlapján a Perio Video szekció a parodontológiával és impantológiával foglalkozó oktató és információs videók gyűjtőhelye. Számos videó található itt az új parodontalis és periimplantaris betegség klasszifikációs rendszerrel kapcsolatban, a parodontalis és szisztémás egészség összefüggéseivel kapcsolatban, de itt szerepelnek a „Parodontológia Nagyjai” interjúsorozat részei és a „Parodontitis Hangja” kisfilm is, ez utóbbi a fogágybetegséget mutatja be a páciensek szemszögéből. Ezen kívül számos EFP rendezvénnyel és kampánnyal (pl: EuroPerio, Perio Master Clinic, Egészséges Íny Napja) foglalkozó anyag is megtalálható itt.

Idén kilencedik alkalommal rendezték meg a parodontológus szakma minden kétséget kizáróan legmonumentálisabb konferenciáját, az Europeriot. Az eseménynek ezúttal a korábbi európai kultúrfőváros, Rembrandt van Rijn művészi kiteljesedésének központja, Amszterdam adott otthont.

A konferencia lebonyolítása magas színvonalon történt. Az óriási helyszínen egy idősávban több különböző előadás is zajlott, volt, hogy egyszerre öt terem témáiból választhattak az érdeklődők. A Rai Amsterdam rendezvényközpont óriási tereit a sok egyenhátizsákos fogorvos, narancssárga pólós segítő és kérdésekre mindig nyitott fogászati anyagkereskedő mellett a tudásszomj és a baráti közösség összekovácsoló ereje töltötte meg. Ha lehet ilyet mondani, az Europerio9 egyszerre volt egy grandiózus konferencia és egy könnyed informális míting, a szó legjobb értelmében. Nota bene, nem mehetünk el szó nélkül amellett a népegészségügyinek is értelmezhető üzenet mellett, hogy a szokásos teasütemény-pogácsa helyett a szervezők friss, érett almákkal kínálták a résztvevőket, aminél talàn kevés dolog jelzi jobban az Europerio9 progresszív szemléletet. Az egészséges száj az egészséges ínynél kezdődik.

Összesen 111 országból 10.312 résztvevő érkezett, az Europerio ezzel története során először lépte át az ötszámjegyű résztvevői számot. A programok között olyan témák szerepeltek, mint a periimplantitis és annak megelőzése, a három dimenziós rekonstrukciós sebészet vagy az antibiotikumhasználat szükségessége. Az érdeklődők láthattak élőműtétet Giovanni Zucchellitől és Martina Stefaninitől, de betekintést nyerhettek például a parodontológiai “rémálom”-esetek kezelési módjaiba is. A konferencián bemutatták a parodontális betegségek legújabb osztályozási rendszerét is.

A magyar delegáció 84 fővel képviseltette magát, ami igen tisztesnek mondható, de talán még ennél is nagyobb büszkeség, hogy 34 tudományos poszter érkezett hazánkból. Három magyar fogorvoskolléga, Pilihaci Bella, Vályi Péter és Orbán Kristóf arra is lehetőséget kapott, hogy kutatásaikat rövid vitaeseményen is bemutathassák. A poszterek mellett három magyar előadót is ünnepelhettünk Urbán István, Molnár Bálint és Nagy Pál  személyében. Ezúton is gratulálunk nekik, hogy a hazai modern szemléletű fogászat hírét európai porondra vitték.

Azok a külföldi kollégák pedig, akik kíváncsiak voltak a Magyar Parodontológiai Társaság munkájára, Michailovits Georgina bemutatóelőadásán és a külön erre a célre felállított magyar standon keresztül információt kaphattak a Társaság égisze alatt zajló szakmai összejövetelekről és konferenciákról.

Bár a jövő még a múltnál is bizonytalanabb, ahogy azt George Perkins Marsh mondta, az már biztosnak látszik, hogy három év múlva, 2021-ben az Europerio10-en Koppenhágában gyűlik össze a szakma krémje. Reméljük, hogy a még több magyar vonatkozású hír mellett a jubileumi, tizedik Europerion is nagylétszámú résztvevővel képviseltethetjük országunkat.

(a Magyar Parodontológiai Társaság nevében dr. Drajkó Zsombor)

 

Az EFP új kampányt tervez a fogágybetegségek és a diabetes kapcsolatáról

Az EFP új projekten dolgozik, melynek célja a fogágybetegségek és a diabetes közötti kapcsolat bemutatása lesz. A Perio&Diabetes Projekt a Sunstar támogatásával valósul meg és a 2017. februárjában Madridban tartott Perio-Diabetes Workshop keretein belül kidolgozott különféle írott és képi anyagokat fogja felhasználni. A projekt több csoportot is meg fog célozni: a fogorvosi team tagjait, más orvosi szakterületek képviselőit, gyógyszerészeket, kutatókat, politikai döntéshozókat, pácienseket és a médiát. További információ itt érhető el.

 

Az EuroPerio9 sajtóvisszhangja

Az idén júniusban, Amszterdamban tartott EuroPerio9 kongresszust világszerte nagy média érdeklődés kísérte, még hetekkel az esemény után is jelentek meg róla beszámolók. Olyan vezető újságok foglakoztak a kongresszussal, mint a New York Times, a Daily Mail és a spanyol ABC. E mellett sok hírügynökség és a fogászati és orvosi szakmai média is terjesztette a hírt. További információ itt érhető el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az EFP a "parodontalis medicina atyjára", Steven Offenbacherre emlékezik

Az egész parodontológiai szakma gyászolja a 2018. augusztus 9-én, életének 67. évében váratlanul elhunyt Steven Offenbachert. A fogágybetegségek és a terhességi szövődmények, valamint a kardiovaszkularis betegségek közötti kapcsolatot is kutató tudós vezette be és népszerűsítette a "parodontalis medicina" fogalmát. Iain Chapple, az EFP főtitkára brilliáns és inspiráló tudósként, a "parodontalis medicina atyjaként" jellemezte Offenbacher professzort, akinek a munkássága nem csak a legmagasabb tudományos színvonalat képviselte, de olykor üdítő vitákra adott lehetőséget. További információ itt érhető el.

 

 

 

Kiemelkedő tudóst vesztett a fogorvos szakma

Ziedonis (Zie) Skobe életének 77. évében, 2018. augusztus 5-én hunyt el. A bostoni Forsyth Dental Institute (USA) kiváló elektronmikroszkópos szakembere számos parodontológiai és oralis biológiai kutatás részese volt. Iain Chapple, az EFP főtitkára "szelíd óriásként" jellemezte, akinek "figyelemre méltó élete és karrierje volt". További információ itt érhető el.

 

 

 

 

 

 

 

 

A hónap videoja: a Parodontológia Nagyjai

A Parodontológia Nagyjai című videos interjú sorozatban a parodontológia tudományának úttörői és kiemelkedő személyiségei vallanak karrierjükről és magyarázzák el, hogy mi motiválta őket, hogy eljussanak eddig. Az eddigi részekben Jan Lindhe, Klaus Lang, Ubele van der Velden, Thorkild Karring és Giovan Paolo Pini Prato szerepelnek. Ez az archívum mindenkinek melegen ajánlott, akit érdekel, hogy a parodontológia tudománya hogyan fejlődött és szeretné megérteni, hogy ezek a jelentős személyiségek hogyan járultak ehhez hozzá. A sorozat videoi itt tekinthetők meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráljon ma, hogy ne maradjon le a legújabb irányelvekről és legfrissebb kutatásokról a parodontológia témakörében!

Az Europerio9 Hollandiában, Amsterdamban az RAI kongresszusi központban kerül megrendezésre 2018. június 20. és 23. között.

Az Europerio9 a világ vezető kongresszusa a parodontológia és implantológia témában, ahol a fogágy mellett az elváltozások illetve a bevatkozások egész szervezetet érintő hatásai is központi szerepet kapnak.

Már elérhető az EuroPerio9 sajtó programja, amely három sajtótájékoztatót is tartalmaz.

A következő hetekben, valamint  a konferencián tucatnyi publikáció kerül napvilágra, az alábbi témakörökben:

  • Antibiotikum rezisztencia mértékének emelkedése a fogágybetegségben szenvedők körében
  • A dohányzás jelentősége az implantáció sikerességében
  • A parodontitis és a magas vérnyomás kapcsolata
  • A táplálkozás szerepe a parodontológiában

Az EuroPerio9 sajtótájákoztatója lehetőséget nyújt újságírók részére érdekes parodontológiai és az implantológiai esetek megvitatására szakértők vezetésével.

Az EuroPerio9 sajtótájákoztatójának megnyitója június 20-án, csütörtökön, reggel kerül megrendezésre, ahol betekintést nyerhetnek a konferencián elhangzó témakörökbe.

  • A fogágybetegség kapcsolata egyéb, egész szervezetet érintő betegségekkel
  • A fogágybetegség terhei és költségei
  • A felismerés fontossága

Az EuroPerio9 keretében az egészségügyi szakemberek illetve újságírók megismerhetik a parodontólógiai kezeléssel kapcsolatos újdonságokat. Több mint 1750 absztrakt került beadásra, ami 9%-os növekedést jelent az EuroPerio8-hoz képest (London 2015), így bizonyos hogy az EuroPerio9 európai viszonylatban a legnagyobb parodontológiai esemény lesz. Több mint 1720 absztrakt kerül majd bemutatásra idén Amszterdamban.

Az EuroPerio9 tudományos programjáról itt olvashat bővebben

Több fontos téma is megbeszélésre kerül az EuroPerio9 keretében, úgy mint genetika, orális mikroflóra, a mesterséges intelligencia szerepe a betegség modellezésében, trendek az antibiotikum rezisztenciával kapcsolatban, új diagnosztikai eszközök és minimál invazív beavatkozások.

A főbb előadók közül Törökország, Brazília, Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Oroszország, Japán, az Egyesült Királyság és Kína említhető. Az EuroPerio9 egy igazi nemzetköti találkozó, ahol a résztvevők megismerhetik a legújabb parodontális előrelépéseket, megbeszélhetnek klinikai eseteket akár szakértőkkel, és megoszthatják egymással praktikáikat, mindezt a páciensek még jobb ellátása érdekében.

10000 résztvevő érkezik a világ minden tájáról több mint 150 országból Amszterdamba. Legyen Ön is köztük! Regisztráljon még ma és értesüljön első kézből a parodontális újdonságokról az EuroPerio9-en!

 Szerkesztők figyelmébe

Az EuroPerio9 keretében várjuk a parodontológiai téma iránt érdeklődő szerkesztőket, kiadókat. A regisztrációs felület itt érhető el a média számára

A helyszíni hosszas várakozási idő elkerülése érdekében ajánlott az előregisztráció. Aki újságíróként nem tervez részt venni, de szeretne feliratkozni a levelezési listára, annak szintén javasolt a regisztráció.

Kiadói képviselet részére kötelező az EFP Media Policy betartása

Teljeskörűen felszerelt Press Room (E.104) leszbiztosítva a regisztrált újságíróknak, ahol elérhető Wi-Fi, catering és az interjú szobák. Az EFP Kiadó Iroda szemlyzete készséggel áll rendelkezésükre az interjúk lebonyolításában vezető szerkesztők és EFP szóvivők közreműködésével az EuroPerio9 ideje alatt. A Press Room nyitvatartási idejét itt tekintheti meg.

Találkozó helyszín

 EuroPerio helyszíne a RAI Amszterdam

 Referenciák:

További információk az EFP-ről és az ínybetegségről:

EFP dosszié

A dentális caries és a súlyos parodontitis epidemiológiája, összefoglaló review

EFP Stratégia Tervezet 2017-2020

 

EuroPerio9 Kiadó Iroda kapcsolat

Jackie Partarrieu

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

+336 2314 5784

 

Töltse le az EFP applikációt most a további friss infókért.